SEPOTONG HADIS PALSU DALAM KISAH CINTA NABI SAW & KHADIJAH RAH.Apabila membaca tentang biografi Khadijah binti Khuwailid radhiallahu 'anha, isteri Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam yang pertama atau kisah betapa sayangnya baginda Shallallahu 'alaihi wassalam kepada isterinya, terdapat satu bahagian yang akan biasa kita temui, iaitu:
Ketika kembali ke Mekah pada waktu pembukaan Kota Mekah, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wassalam dipelawa oleh orang ramai agar baginda menginap di rumah mereka, namun baginda menolak dan berkata, "Dirikanlah bagiku khemah di hadapan kubur Khadijah." lalu baginda bermalam di kubur Khadijah radhiallahu 'anha.
Berdasarkan fatwa daripada Islamqa.info (no. 259081), hadis tentang lafaz tersebut tiada asalnya, yakni mawdhu' (palsu). Tidak ada diriwayatkan dengan sanad yang sahih ataupun dhaif, bahawa Nabi Muhammad Shallalahu 'alaihi wassalam. Justeru, menyandarkan hadis bahawa baginda berkata sedemikian adalah satu pendustaan ke atas baginda.

Yang disebutkan dalam dalam hadis dan riwayat sirah, ketika pembukaan Kota Mekah, Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wassalam hanya menyuruh agar pacakkan bendera ataupun didirika khemah disebuah tempat bernama Hajun.

Hajun adalah merupakan kawasan tanah perkuburan penduduk Mekah. Berdasarkan riwayat sejarah dalam Tarikh ath-Thabari, dan al-Mustadrak, isteri Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wassalam yang pertama, Khadijah radhiallahu 'anha telah dikuburkan di tempat tersebut.

Meskipun begitu, daripada sudut disiplin ilmu, tidak boleh untuk kita mereka-reka ayat lalu menyandarkannya kepada Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wassalam. Malah, dalam riwayat yang sahih, tiada disebutkan sebarang sebab yang jelas mengapa baginda mendirikan khemah di tempat tersebut.

Saya faham, biasanya orang yang memetik hadis yang palsu ini adalah bertujuan untuk menunjukkan betapa indahnya cinta Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wassalam dan isterinya. Namun, niat yang baik itu tetap tidak menghalalkan perkara yang jelas diharamkan, iaitu mereka-reka dan menyebarkan hadis yang mawdhu' (palsu). Memadailah kita berpegang dengan riwayat yang jelas statusnya.


Berdasarkan hadis yang sahih, tidak dapat dinafikan lagi, Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihi wassalam begitu cinta kepada isterinya Khadijah radhiallahu 'anha. Sehinggakan Aisyah radhiallahu 'anha menyatakan beliau cemburu kerana Nabi Muhamamd Shallallahu 'alaihi wassalam banyak menyebut-nyebut tentang isterinya itu.

Wallahu a'lam.
Tiada ulasan: